Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι – Τί να προσέξουμε

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι – Τί να προσέξουμε

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι – Τί να προσέξουμε

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που βοηθά στην γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις. Οι τροφοδηλητηριάσεις αυτές συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Το άρθρο αυτό έχει στόχο να δώσει πρακτικές συμβουλές στον καταναλωτή για την αποφυγή πιθανών τροφοδηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα. Συμβουλές για να χαρούμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι, χωρίς ταλαιπωρίες. Τις πληροφορίες τις βρήκαμε στο σχετικό έντυπο του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων).

Γενικά:

Ελέγξτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση), καθώς και ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.

Μην επιλέγετε και μην αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.

Τοποθετήστε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα που απαιτούν συντήρηση υπό ψύξη στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.

asfaleia-trofimon-to-kalokairi-fridge

Χυμοί — Εμφιαλωμένα νερά:

-Αγοράζετε χυμούς και εμφιαλωμένα νερά από ψυγεία που λειτουργούν σωστά ή χυμούς/νερά που φυλάσσονται σε δροσερά και σκιερά μέρη.

-Τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7 0C και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο ήλιο.

-Τηρείτε τις σωστές συνθήκες διατήρησης για χυμούς και εμφιαλωμένα νερά. Μετά το άνοιγμα του χυμού και αν δεν τον καταναλώσετε φυλάξτε τον στο ψυγείο, και σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

-Αποφύγετε την αγορά και κατανάλωση χυμών και νερού εκτεθειμένων στον ήλιο.

 Παγωτά

-Αγοράζετε από καταψύκτες που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 C, δεν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, και δεν σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους.

-Μην αγοράζετε παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή διερρηγμένες συσκευασίες κλπ.)

-Αποθηκεύστε στην κατάψυξη του σπιτιού σας το παγωτό όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την αγορά του. Σε περίπτωση που το αγοράζετε από το Σούπερ Μάρκετ βάλτε το τελευταίο στο καλάθι.

-Για προμήθεια χύμα παγωτού επιλέξτε καταστήματα που εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ελέγξτε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες (θερμοκρασίες μικρότερες από -14 C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο).

-Αποφύγετε την κατανάλωση παγωτού στο οποίο έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου στην κύρια μάζα του παγωτού αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων

 

Γεύμα σε εστιατόρια

-Επιλέγετε καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

-Μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.

-Να ζητάτε πάντα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.

-Να μην καταναλώνετε λαχανικά που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.

 

Καντίνες πλοίων – αεροδρομίων

-Έτοιμα σάντουιτς πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

-Έτοιμα snacks πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 C.

-Σαλάτες που διατίθενται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.

-Τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.


Summer-Food-Safety

 

Από το blog του www.callmom.eu

σας ευχόμαστε ένα ευχάριστο καλοκαίρι,

χωρίς ταλαιπωρίες από τροφό-δηλητηριάσεις.

 

 

 

Πηγή: ΕΦΕΤ (http://www.efet.gr/)

Original Photo by bulldogza / www.freedigitalphotos.net/

  3 years ago
4 Comments
ubaxoha  :   4 months ago
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxil Causes Gallstones Amoxicillin Online woy.ksdk.callmom.eu.crs.wj http://mewkid.net/where-is-xena/
ohognseyo  :   4 months ago
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxicillin Online Buy Amoxicillin Online Without Prescription vhk.pbmi.callmom.eu.ovi.sn http://mewkid.net/where-is-xena/
ouwowamo  :   1 month ago
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin koz.sjap.callmom.eu.fog.xr http://mewkid.net/who-is-xandra/
apalorejiwote  :   1 month ago
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin 500mg glz.bkqp.callmom.eu.wss.pz http://mewkid.net/who-is-xandra/
Add Comment
Όνομα χρήστη
Σχόλιο*
E-Mail Address (δεν θα δημοσιευθεί):
Συμπληρώστε τον κωδικό που βλέετε:*